Karar, ABD hükümetinin Çin ve Rusya’nın askeri kullanım için yeniden kullanılabilecek güçlü çip ihracatını kısıtlayan yeni kurallarına uygun olarak alındı.
ARM, akıllı saatlerden gelişmiş süper bilgisayarlara kadar çeşitli ürünlerde kullanılan çipler için gelişmiş RISC mimarisini tasarlıyor ve tasarımlarını TSMC ve Samsung gibi üreticilere satıyor. En yeni Neoverse V2 çekirdeği, ABD’de üretilen diğerlerine göre bugüne kadarki en yüksek performansa sahip.
Başka bir FT makalesine göre ise, Biden yönetiminin Çinli çip üreticisi YMTC’yi önümüzdeki hafta varlık listesine koymaya hazırlandığı bildiriliyor. Şirketin Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei’ye NAND bellek yongaları sağlayarak ABD ihracat kontrollerini ihlal ettiği bildiriliyor.
ARM resti çekti! Çin’e ürün yok!
ABD hükümeti YMTC’yi “doğrulanmamış” bir varlık listesinde tutuyordu, bu da yerli teknolojinin yasa dışı bir şekilde kullanılmadığını doğrulamak için kontroller yapamadığı anlamına geliyordu. YMTC de dahil olmak üzere otuz Çinli şirketin, ihracatı ciddi şekilde kısıtlayan bir varlık listesine alınmalarına engel olabilecek düzenlemeler yapmak için 60 günü vardı. Çin hükümeti artık bu tür kontrollere izin veriyor, ancak tüm şirketler işbirliği yapmıyor.
ABD, ekim ayında kapsamlı teknoloji ihracatı kontrollerini açıklamıştı: ”Bu, Çin’in askeri modernizasyon çabalarına, insan hakları ihlallerine ve diğer kötü niyetli faaliyetlerine olanak sağlamak için askeri-sivil füzyon programı bağlamında ABD teknolojisini satın almasının ve kullanmasının engellenmesini içeriyor.”. Kurallar ilk açıklandığında analistler, bu kurallardan en çok YMTC gibi bellek yonga üreticilerinin etkileneceğini söylemişti.
Çin, bu hafta başlarında bu ihracat kontrolleri konusunda Dünya Ticaret Örgütü’ne bir anlaşmazlık başvurusunda bulundu. ABD hükümeti YMTC’yi Çin’de bir “ulusal şampiyon” olarak görüyor, bu nedenle son hamle muhtemelen güçlü bir tepkiyle karşılanacaktır.