“Gazetecilik Yasası”na Facebook’tan tepki

Photo of author

By admin

Meta, ABD’nin geçirmek üzere olduğu yeni gazeteci yasasını açıkça tehdit ediyor. Şirket, yasa geçtikten sonra haberleri tamamen Facebook’tan kaldıracağını söylüyor. İşte detaylar;

ABD, özellikle Meta ile ilgili yeni bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor. Gazetecilik Rekabetini Koruma Yasası olarak adlandırılan yasa, temel olarak gazetelerin ve diğer haber kuruluşlarının çevrimiçi reklam gelirlerinden “daha büyük bir pay” almasını şart koşuyor.

Ancak yeni yasa Meta tarafından pek olumlu karşılanmışa benzemiyor. Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın ana şirketi olan şirket, yasayı geçirmemesi için ABD hükümetine doğrudan tehditlerde bulundu.

Facebook’un politika ve iletişim direktörü Andy Stone, şirketin yasasını şöyle açıklıyor:

“Kongre, Ulusal Güvenlik Yasası’nın bir parçası olarak uygunsuz bir gazetecilik yasası geçirirse, artan trafik yoluyla haber kuruluşlarına sağladığı değeri haksız bir şekilde göz ardı eden devlet tarafından zorunlu kılınan pazarlığa boyun eğmek yerine, platformlar haberleri tamamen kaldırmayı düşünmelidir.” .

Ancak Mehta, hukuk öğrenimini hükümetin “kartel benzeri örgütler” yaratma girişimlerine benzetti. Ancak şirket, kullanıcıların görmek istemediği içerik için şirketleri ödemeye zorlayamayacağını vurguladı.

Peki bu yasa tasarısı Facebook için neden bu kadar tartışmalı?

Şu anda yayıncılar, içeriklerinden para kazanmak için yalnızca Google ve Meta gibi şirketlerle bireysel olarak ilgileniyor. Ancak yeni yasa, yayıncıların şirketler üzerinde ortak baskı oluşturmak için bir araya gelmesinin önünü açıyor.

Yayıncılar ise son yıllarda platformlarından elde ettikleri reklam gelirlerinden şikayetçi. ABD Sayım Bürosu’na göre, yayıncı reklam geliri 2002 ile 2020 arasında düşmeye başladı.

Elbette bu gelir kaybından en çok yerel ve küçük yayıncılar etkilendi. Bugün, birçok yerel/küçük yayıncı, gelir eksikliği nedeniyle iflasın eşiğinde. Bu nedenle, bu yayıncılar gelir elde etmek için mevzuatın çıkarılmasını istiyor.

Kaynak: İndir

Yorum yapın